WINNAAR TWENTE ASPERGE TOUR

De Twentse asperges stonden ook afgelopen woensdag weer centraal tijdens de Verkiezing van de Twente Asperge Ham-Salade-Wijn-Terras-Sommelier 2017. Een competitie tussen wijnhandelaren, ambachtelijke slagers en groentespeciaalzaken die de laatste vier jaar een vast onderdeel  is van de Twente Asperge Tour en veel enthousiaste deelnemers kent uit de 14 gemeenten in Twente. Na het succes van vorig jaar,  ook dit jaar verder uitgebreid met een gecombineerde wedstrijdcategorie, namelijk het Twente Asperge Terras – Sommelier en is bedoelt voor chefkoks en sommeliers van restaurants met een aantrekkelijk terras. Zij werden uitgedaagd om een aantrekkelijk koud aspergegerecht te preparen, die op hun eigen terras inclusief een glaasje wijn of speciaalbier voor maximaal Euro 15,- geserveerd kan worden tot St. Jan op 24 juni a.s.

Een deskundig proefpanel van maitre sommeliers, chefkoks en overige deskundige proevers uit de culinaire wereld heeft zich afgelopen woensdag weer achter gesloten deuren gebogen over de ingezonden hammen, wijnen, salades, aspergegerechten en bijpassende wijn of speciaalbier.  De competitie is weer gestreden en de winnaars werden  na het Verkiezingsdiner rond de klok van 20.00 uur in Restaurant Het Seminar in Zenderen  door juryvoorzitter Jeroen ter Wal en  organisator Johan Langelaar van JR Wijn en Spijs uit Delden. De winnaars op een rij:

Twente Asperge Terras – Sommelier
1e prijs | Landgoed de Uitkijk Hellendoornebergweg 8 Hellendoorn. Chefkok Joost Bouwman en sommelier Nick Nijlant bereidde een tartaar van asperges, rouleau van geschroeide entrecote, eendelever en asperge, creme zwarte knoflook, aspergeschuim en schonken een rosewijn van Oris uit Marrenon, Luberon, Frankrijk.

2e prijs | Tante Sien Denekamperweg 210 in Vasse
Chefkok Luc Kiers sommelier Oscar Damen bereidde een rouleau van asperges, maishoenfilet en prei met een gepocheerd kwartel eitje, salade van little gem en een schuim van rozeval aardappel en parmazaanse kaas en schonken daarbij een glas een Grauer Burgunder 2016 Becker Landgraf J2, Rheinhessen, Duitsland

Een eervolle vermelding werd afgegeven voor het gerecht van chefkok Stefan Bekhuis van Parkhotel de Wiemsel; lichtgerookte asperges met bleekselderij, miso schuim en crumble van zeewier.